top of page

Як визначити розмір одягу для собак?

Оновлено: 29 лип. 2022 р.


Розмірна сітка для собак значно відрізняється від людської. Якщо дивитися на наші розміри через призму собачого одягу, то у людей лише три "породи": діти, жінки та чоловіки. А тепер спробуйте порахувати породи собак. Найпопулярніших лише близько 50, а є ще рідкісні та маловідомі в Україні. А вся суть у тому, що розміри одягу для собак різняться за породами.

Ми не можемо визначити стандартний набір розмірів для всіх собак: S, M, L, XL і т.д. Поодинокі на перший погляд собаки критично різні за розміром одягу. Крім того, не слід забувати, що популярна жіноча фраза "краса вимагає жертв" - не працює у випадку з тваринами. Собака не будет втягувати живіт, щоб здаватися худше; собака взагалі не ходитиме в одязі, якщо їй незручно. Поняття краси для тварин відсутнє, вони не мислять людськими категоріями та цінностями.


Для кращого розуміння розмірів одягу для собак візьмемо три породи: Французький бульдог, Такса стандарт та Китайська чубата. За звичними стандартами цих порід відповідає розмір М, оскільки S - це Йорк, Той, Чих, а L - це Лабрадор і Доберман. Проте річ на Китайську чубату буде вузька в талії, з довгими витонченими рукавами. Така річ близько не налізе на Француза. Ширина грудної клітки у бульдогу одна з найширших у середній категорії порід. А якщо Французик ще й добре їсть, його розміри значно змінюються в обсязі. Такса може без проблем носити річ з великого Джека Рассела або Бігля, якщо це буде попона або жилет. Довжина лап Такси - це окрема історія, і на неї не підійде жодна модель з рукавами будь-якої іншої породи. Крім того, довжина спини у Такси значно більша за того ж Джека. Тому річ може виглядати на Таксі з іншої породи надто короткою, наче з чужого плеча. І таких прикладів безліч, розміри собачого одягу залежать від породи. Взяти, наприклад, Йорків. Тільки у них можна нарахувати 3-4 розміри – Йорк міні, стандарт та великий. Теж саме і з Таксою. Є такси стандартні, кролячі та карликові - у всіх різні розміри. До речі, дівчатка менше хлопчиків. У них вужча талія, грудна клітка, вони нижчі і менше важать. Тому будь-яка порода налічує щонайменше 2 розміри - на дівчинку і на хлопчика. Тому визначити розмір собаки не так просто. Щоб річ сіла ідеально, потрібні точні мірки.

Як виміряти собаку для одягу?


Правильне зняття мірок – запорука коректної побудови лекал і, відповідно, ідеальної посадки по фігурі тварини.


При обмірюванні тварина повинна стояти рівно. У жодному разі не виміряйте його в положенні лежачи або сидячи. Похибка 1-2 см може стати критичною, внаслідок чого тварина почуватиметься в обновці дискомфортно.


Заспокойте вашого вихованця, поставте його рівно. Використовуйте гнучкий портнівський метр, їм найзручніше вимірювати обхвати тіла тварини. У вимірах враховуйте шерсть, не затягуйте впритул метр, але й не залишайте багато зайвих сантиметрів. Довжина спинки має захоплювати хвіст. Пам'ятайте, що довжина живота в одязі у дівчаток та у хлопчиків різна. Для хлопчика залишайте виріз з огляду на його статевий орган. Довжина лап вимірюється до п'ястка (п'ятого пальчика). Собакам дуже не комфортно, коли рукави та штанини чіпляються за кігтик на пястку. Якщо передбачається модель з капюшоном, виміряйте голову до очей, щоб капюшон не заплющував собаці очі.

Як зняти мірки із собаки для комбінезону?


Комбінезон – це найскладніша річ у пошитті. Він повинен сісти на тварині ідеально. Як правило, комбінезони виготовляються з плащових тканин, які не тягнуться. Якщо собаці буде незручно бігати, стрибати і радіти життю, немає шансів, що вона ходитиме в комбінезоні. У цьому виді одягу є рукави та брючини, дуже важливо вибрати їх правильну довжину. На передніх лапах манжет повинен бути вище за п'ясток, щоб собака не чіплялася кігтиком. Критично невірним буде вибір розміру, якщо у собаки випадають лапи, або вона настає на рукави та брючини. Це навіть небезпечно для тварини, оскільки вона може впасти та травмуватися.


Для того, щоб пошити комбінезон для собаки потрібно близько 25 мірок, головні з яких - це довжина спини і лап, обхват грудей і талії. Для хлопчиків важливо знати довжину статевого органу, інакше комбінезон може стати памперсом. Якщо ви шиєте комбінезон на замовлення, краще, щоб ваш собаку поміряв конструктор, який створюватиме лекала. Похибка в 2-3 см може стати критичною, що призведе до дискомфорту тварини та неправильної посадки по фігурі.


Таблиця розмірів одягу для собак


Вище описано, чому не можна довіряти таблицям розмірів, де вказані лише породи та відповідні їм розміри. Якщо у вас стандартна порода, можливо ви потрапите в потрібний розмір, вказаний на сайті для вашої породи. Якщо ж у вас нестандартний собака, звертайте увагу на ті мірки, що вказані в таблиці. Пам'ятайте, що Йорк стандарт і міні - це різні розміри, так само як і Шпіц, Джек, Чихуахуа та ін. У таблиці має бути зазначена вага вихованця. Наприклад, Чихуахуа бувають до 1 кг, 1-2 кг та 3-4 кг. Вага також може підказати вам, чи підійде річ вашому вихованцю.


Якщо у вас щеня, метис або безпородний собака, підберіть у таблиці приблизні розміри. Якщо в моделі є затяжки та фіксатори, можна взяти річ трохи більше. Але ніколи не беріть одяг на 2-3 см менше за розміри вашого вихованця.


Приємного шопінгу!

20 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page