top of page

Ши-Тцу

Оновлено: 29 лип. 2022 р.


Призвисько: Жанетта Енжел Фентезі та Габрієлла

Вік: Жанетта 3 роки, Габрієлла – 11 місяців

Інтерв'юер: Ксенія Вербицька, фундаторка бренду Montmorency


Як звати ваше диво?


Господарка Ши-Тцу: Жанетта Енжел Фентезі. Для друзів просто Жанна.


Чому Ши-Тцу?


Господарка Ши-Тцу: На початку 2000-х років я була на виставці собак, де побачила цю породу. Я закохалася у цю породу. І якось так вийшло, що всі мої подруги, наче змовившись, почали заводити собак різних порід. І моя донька запитала, чи я хочу завести улюбленицю. Я відповіла, що якщо брати, то тільки Ши-Тцу. Потім я почала читати про породу. Виявилося, що порода дуже давня, імператорська собака. У мене вже дві Ші-Тцу і вони абсолютно різні за характером. Але є риса, яка їх поєднує – почуття власної гідності. Їх називають маленькі леви. І це справді так, вони не бояться нікого і нічого. Вони будь-якої хвилини готові кинутися на мій захист. Але напасти вони здатні тільки як охоронець, в іншому – це наймиліші дружні собаки. Ідеальна порода для людей із дітьми. Єдиний мінус – вони не говорять (сміється). Легко навчаються. Що ще важливо – Ші-Тцу довгожителі. Буває вони і по 20 років проживають. Для мене як для господині це дуже важливо.


А як звуть вашу другу собачку?


Господарка Ши-Тцу: Габі, Габріелла.

Жанетта та Габріелла! По-королівськи вишукано! Отже, мені хотілося б дізнатися 5 основних якостей Ши-Тцу. Я встигла собі записати спокійні і легко навчаються. Що ще?


Господарка Ши-Тцу: Гарна генетика. При правильному утриманні вони не хворіють. Єдине вразливе місце – це очі.


А які проблеми із очима?


Господарка Ши-Тцу: Враховуючи те, що у Ши-Тцу очі досить опуклі, великий ризик пошкодити сітківку під час активних прогулянок. У мене вдома ростуть кущі троянд, і коли дівчатка гасають подвір'ям, забігаючи в розарій, у мене серце в п'ятах. Важливо також підстригати шерсть, яка потрапляє у вічі і може викликати роздратування.


Повернемося до якостей характеру. Ще двоє залишилось.


Господарка Ши-Тцу: Своєрідні та вперті. Це справді ті собаки, яких важко переконати.

Кого вважаєте своїми пращурами?


Господарка Ши-Тцу: Лхаський Апсо та Пекінес. Ці дві породи схрестили і вийшла Ши-Тцу.


Це гламурна порода?


Господарка Ши-Тцу: Так, однозначно. Тільки із серцем лева (сміється). Після купання вони завжди красуються один перед одним. А одного разу я Жанночку підстригла, то вона три дні соромилася показуватися на люди. Сиділа під меблями. Вони люблять свою шерсть, тому я їх більше не стрижу.

Розкажіть про шерсть. Наскільки я знаю, у них волосся. Який догляд потрібний?


Господарка Ши-Тцу: Щоденне розчісування, інакше з'являються ковтуни. Обов'язково щотижня я їх купаю. Використовую гарний шампунь та кондиціонер.


Серед господарів Ши-Тцу багато відомих людей. Наприклад, Бієнс, Біл Гейтс, королева Єлизавета ІІ. Різні творчі особи. На що вас надихає Ші-Тцу?


Господарка Ши-Тцу: Вони взагалі мене надихають. Це собака-позитив. Яка б я не була втомлена, не ляжу спати доки не розчешу своїх улюбленців. І це приносить мені море позитиву.


Жанна та Габріелла родички?


Господарка Ши-Тцу: Так, це мама та донька. Габі мали забрати, як цуценя в подарунок. Але щось не погодили, і нам її повернули. Я вирішила залишити її. Вони абсолютно різні. Жанна спокійніша, а Габріелла - це стрибунець. У Жанночки вважається бебі-фейс, а у Габушки найвидатніший носик. Габі – це стандарт. Єдине, що вона любить поїсти, і я їй завжди говорю: «Доцю, ти в стандарт не влізеш!» (сміється).

Натрапила на інформацію, що Ші-Тцу рекордсмени за мовчанням. У порівнянні з іншими породами вони практично не гавкають. Чи так це?


Господарка Ши-Тцу: Так правда. Без причини вони практично ніколи не зчиняють шуму.


У них є у сім'ї лідер?


Господарка Ши-Тцу: Всі кажуть, що це мої собаки, але, як мені здається, вони люблять однаково всіх. Раніше Жанночка спала зі мною, а тепер переїхала до доньки. А ось Габі зайняла її місце в моєму ліжку. Раніше мама Жанна була лідером, але з віком Габі відвоювала свою першість. Неможливо взяти Жанну на руки, погладити, не зважаючи на Габі. Вони обидві ревниві. Не люблять самотності.


А що сковчать?


Господарка Ши-Тцу: Пам'ятаєте фільм "Дівчата"? Як Тося на двері кидалася, ось це мої собачки так поводяться на самоті (сміється).


Одягаєте?


Господарка Ши-Тцу: Так, коли холодно. Не дивлячись на їхню шерсть, вони мерзнуть. І коли брудно вдягаю.


Важко підібрати одяг для Ши-Тцу у зоомагазинах?


Господарка Ши-Тцу: Так дуже. Мені довелося самій в'язати та шити. А коли я побачила ваше вбрання – це неймовірно і чудово! Тепер знаємо, куди приходити.


Будемо чекати!


Господарка Ши-Тцу: У вас і аксесуари і меблі для тварин?


Так. Кому порадите заводити Ші-Тцу? Людям із дітьми, без дітей...


Господарка Ши-Тцу: Усім, без винятків. Вони дуже дружелюбні. Габі взагалі любить дітей. А Жанна гратиме лише, якщо захоче. У неї більш норовливий характер.


Що для вас означають ваші собаки?


Господарка Ши-Тцу: Це моє кохання, моя душа, мої діти!


3 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page